20. Mersin Milletlerarası Müzik Şenliği; 2 Haziran 2022 Perşembe akşamı, Mersin Üniversitesi Nevit Kodallı Konser Salonu’nda “Batı’dan Doğu’ya Müzik Yolculuğu” başlıklı konserde, Keman Sanatkarı Hasan Gökçe Yorgun ile Çinli piyanist Jiao Li’yi sanatseverlerle buluşturdu. 11 Haziran’daki “Two Turkish Tenors” konseriyle sona erecek şenliğin bu özel aktifliğine de müzikseverlerin gösterdiği ilgi dikkat cazipti.
16 yılı aşkın mühlet, evvel birebir sahneye birebir koltuktan bakıp, akabinde tıpkı kuliste, 10’lu yaşlarının ortasındaki Mersinli genç kemancı Yorgun, hocası Lili Çumburidze’nin gözlerinin içine bakarak tebrikleri kabul etmişti. Kendine mahsus ve kendi toprağıyla yetişmesi için Çumburidze’nin itinayla yaklaştığı ve Viyana’daki yükseköğrenimini de muvaffakiyetle tamamlayan Hasan Gökçe Yorgun, Jiao Li ile birlikte salgın sonrası birinci konserini vermiş oldu. Birinci kısımda Bartok, Porumbescu, Skoryk, Glière ile Transilvanya merkezli Macaristan-Romanya coğrafyasında; ikinci kısımda Amirov, Yarullin, Sha, Wajiddin, Zhao&Sun ve Chen ile Asya kıtasında Azerbaycan’dan Doğu’ya hakikat uzun soluklu bu müzikli seyahat, kimi vakit salonun artan sıcaklığına rağmen zorlasa da, sekteye uğramadan muvaffakiyetle yapıldı.
Üç yıl evvel hayatını birleştirdiği başarılı piyanist Li ile, salgın sürecinin çabucak başında Çin’de mahsur kalan ve epey güç günler geçiren, lakin kargo uçağıyla tahliye edilebilen 40 Türk vatandaşından ikisi olarak yurda dönebilen sanatkarlar, kapanma devrini ise çalışarak yeterli kıymetlendirmiş.
İkili, aslında seçtikleri bu programla, başka değerde bir kültürel açkıya da imza atıyor. Sundukları ilgi cazip repertuar, Habsburg Hanedanı sonrası şekillenen Orta ve nispeten Doğu Avrupa coğrafyasının ezgilerini aktaran bestekarlardan Çin, Tacik ve Uygur bestekarlara kadar tanışmadığımız Asya bestekarlarına uzanıyor. Bazen bize yakın, bazen farklı lakin çok sıcak müsabakalara vesile oluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere (piyanosu olan tüm salonlarda ve anlatımlı olarak) sergilemelerini istek ettiğimiz Yorgun ve Li; yalnız hayatlarını değil, müsamaha ve sevgiyle kültürlerini de birleştirerek müziğe ses veriyor. Sahneden, işine ihtimam gösteren bir anlayışla keyifli bir müzik yansıyor, dinleyicisini besliyor ve rahat ettiriyor.
Erdoğan Şanal’ın genel sanat direktörü olduğu ve “Müzik Birleştirir” temasıyla hayat bulan (ve 4 Haziran’da Melek Mosso’nun da konser verdiği) 20. Mersin Milletlerarası Müzik Şenliği; 7 Haziran’da Lina Nasif anısına Hollandalı usta müzik topluluğu Utrecht String Quartet, 8 Haziran’da Ceylan Ertem ve 11 Haziran’da Two Turkish Tenors etkinlikleriyle devam ediyor. Selma Yağcı’nın lideri olduğu Sanat Aktiflikleri Derneği çatısı altında düzenlenen ve EFA Avrupa Şenlikler Birliği üyesi olan şenlik, tam manasıyla “Mersinli kültür-sanat değerbilirlerinin emeğiyle” gerçekleşiyor.
[email protected]