MİTHAT YURDAKUL – Gelişen teknolojiyle birlikte internet, işini yeni kuranlar ve pazarda büyümek isteyenler için önemli fırsatlar sunarken, yoğun rekabet, tanıtım ve pazarlamanın önemini artırıyor. Bu noktada her dijital kanalın kendine özgü avantajları var. Bant reklamlar marka bilinirliği ve internet siteleri için daha fazla kullanıcı trafiği yaratmakta etkili olurken; video reklamlar, işitsel ve görsel olarak daha zengin olması nedeniyle kullanıcıların dikkatini daha kolay çektiği, sürükleyici bir deneyim sunduğu için tercih ediliyor.
– BANT REKLAM NASIL KULLANILIR?: İnternet sitelerinin görünür yerlerine (sayfanın sağına, soluna, altına, üstüne vb.) yerleştirilen ve tıklandığında tüketiciyi reklamverenin belirlediği adrese yönlendiren, genellikle dikdörtgen grafik şeklinde olan reklamlar olarak biliniyor. Bant reklamlar, internet sitelerinde sıklıkla kullanılmakta olup hareketli veya hareketsiz görsel ögelerden oluşabiliyor. Bant reklamlar marka bilinirliği ve internet siteleri için daha fazla kullanıcı trafiği yaratmak gibi amaçlarla reklamverenler tarafından kullanılıyor. Bant reklamlarının etkinliği, tıklanma oranları (click-through rate) üzerinden ölçülüyor. Bant reklamlar, yeniden hedefleme (retargeting veya remarketing) yapılan kullanıcılara gösterildiğinde, geri/alışverişe dönüşüm oranını ve reklamların performansını artırdığı da belirtilmektedir.
– VİDEO REKLAM NASIL İŞLER?: İnternet ortamında herhangi bir video içeriğini izlerken tüketicinin karşısına çıkan yayın içi video reklamları; yayın öncesi (pre-roll), yayın ortası (mid-roll) ve yayın sonrası (post-roll) olarak alt türlere ayrılıyor. Yayın öncesi video reklamları, izlenmek istenen videonun açılmasıyla birlikte başlıyor. Belirli bir süre geçtikten sonra tüketicinin “atla” butonuna basması ile reklam kapatılabiliyor. Yayın ortası video reklamları ise yayın akışının ortasına yerleştirilerek yayını kesen ve tüketiciyi reklamı izlemeye yönelten reklam olarak kullanılıyor. Yayın öncesi video reklamlarında olduğu gibi belirli bir süre geçtikten sonra tüketici reklamı kapatabiliyor. Yayın sonrası video reklamları ise izlenen içeriğin sonuna yerleştirilen bir reklam türü.
– ÜSTE ÇIKMAK: Belirli bir pazara hizmet sunan bir internet sitesinde, belli ürünlerin daha iyi konumda ve daha görünür şekilde listelenmesi için ödeme yaptıkları model olarak biliniyor. Reklam verenlere belirli ürünleri listeleme yeteneği ve tüketiciler için bu listeler arasında karşılaştırma yapma imkanı sağlayan bu reklamcılık türünün kullanıldığı yaygın olarak kullandığı platformlar arasında; işe alım, e-ticaret, seyahat, emlak ve taşıt sektörleri yer alıyor. E-ticaret sitelerinde ürün ve fiyatların listelenmesi, ilanların yayımlanması, üst sıralarda çıkması veya dikkat çekici kılınmasında etkili olan kisteleme reklamcılığında ödemeler, doğrudan listeleme ücreti veya komisyon ücreti üzerinden yapılıyor.
– ARAMA MOTORUYLA NOKTA ATIŞ: Arama bazlı reklamcılıkta, kullanıcıların yaptıkları arama sorgusunda yer alan anahtar kelimelere reklam verenlerce teklif veriliyor. Böylece reklam verenler, internette arama yapan kullanıcılara nokta atışla ulaşabiliyor. Arama bazlı reklamcılık, reklamverenler açısından kullanıcının anlık ilgisine yanıt verme konusunda başarılı bulunuyor. Arama bazlı reklamlarda, yalnızca belli bir konumda arama yapan kullanıcılara görüntülenecek şekilde ayarlama yapılarak hedefleme düzeyi artırılabiliyor.
Gelecek ‘huni’ sisteminde mi?
Tık Dijital Reklam Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Berat Kızılel: “Pandemi döneminde, gelecekte yaşanabilecek durumlarda internetten alışverişin ne kadar önemli olduğu ve dijitalde var olmanın hayat kurtarıcı olduğu şirketler tarafından net anlaşıldı. Üstelik insanlar uzaktan çalışmaya bile alışkın değilken, bu sayede işlerini insanlar evden yapmak zorunda kaldıklarında aslında ne kadarda verimli bir çalışma ortamı sağlanabileceğini de kanıtladı. Girişimcinin işini dijitale taşımasının ne kadar önemli, markayı dijital üzerinde aktif faaliyet verebilecek şekilde konumlandırmasının ne kadar kıymetli ve kritik olduğunu gördük. 5 sene içerisinde şirketler çoğunlukla işini dijitale çevirmiş olacak. Bu süreç içerisinde şirketin iç kültürü ve ekibini geliştirmeyen yeni nesil pazarlamaya adapte olamayan her işletme ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak. Gelecek 5 yılda şirketler, girişimciler, ‘bir web sitesi yaptırmak istiyorum’ demeyecek, funnel (satın alma hunisi) felsefesine uygun, ürünü net anlatan ve müşteri adayını adım adım şirkete yaklaştıran huni sistemlerinin kurulmasını talep edecek. Türkiye’de henüz şirketler web sitelerini funnel düzenine göre oluşturmuş değil.”
‘E-ihracata kadın eli şart’
Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney: “2022 senesinde e-ticaret hacmi yüzde 90-95 büyüme göstererek yaklaşık 700 milyar TL’ye ulaştı. Pandemi öncesinde toplam perakendenin içinde yalnızca yüzde 5-6 bandında bir hacme sahip olan e-ticaret pandemi döneminde yaklaşık yüzde 15-20’lere kadar yükseldi. İhracatın önemini her geçen gün daha iyi kavrıyoruz. Burada da e-ticaret bizim önemli silahlarımızdan biri. Özellikle KOBİ şirketlerimizi küresel ticarette mobil ve dijital kanallar üzerinden satışa ve iş birliklerine alabildiğimiz noktada bir KOBİ cenneti olan ülkemiz tüm dünyada çok ciddi bir etki yaratacaktır. Teknolojide Kadın Derneği olarak biz de e-ticaretteki yükseliş, dijitalleşmedeki bu hız ve iyi mobilitenin güçlenmesi ile beraber bu alanda ihtiyaç duyacağımız insan kaynağını yetiştirmek, yetişmiş insan kaynağını sektöre kazandırarak özellikle KOBİ’lerin bulut teknolojiler, siber güvenlik, yapay zeka tabanlı ürün ve servislerde güçlü uzmanlarla yükselmesini sağlamak için çalışıyoruz. Özellikle de e-ticaret alanında çok başarılı olan, bu alanda güçlü bir potansiyel taşıyan kadınları destekleyecek çalışmalar yapmayı her zaman hedefliyoruz. E-ticaretin güçlenmesini bu alanda adım atmaktan çekinmeyen, dijitalleşmeyi öğrenen, yeterli desteği alabilen kadınlar sağlayacaklar. Kadınların dijital okur-yazarlığı artarsa Türkiye genelinde pek çok kadın e-ticarette küresel gelişmeye dahil olacaktır. Bu nedenle kadınların da bu alanda güçlendirilmesi çok önemli.”
-BİTTİ-