Meltem Güneş – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine sonrası açıklamasında, yaz mevsimiyle artan orman yangınlarına karşı ormanların korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Geçmiş tecrübelerimiz ışığında yangınlara müdahale kapasitemizi bu sene daha da güçlendirdik. Yaz mevsimini ciğerlerimiz yanmadan atlatalım istiyoruz” dedi. Erdoğan’ın ipuçlarını verdiği mücadele kapsamında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ) yerli olarak üretilen 3 adet T70 yangına su atar helikopteri bu sezon orman yangınlarında kullanılacak.
İnsan kalkanı
Hem amfibik hem karadan su alabilen özellikte 3 ton kapasiteli 20 adet Airtractör model uçağın ilk 4 adedi bu yıl yangın sezonunda görev yapacak, kalan kısmı 3 yıl içinde Orman Genel Müdürlüğü (OGM) filosuna katılacak. Bu yıl, 19 uçak, 63 helikopter, 8 İnsansız Hava Aracı (İHA), 4799 kara aracından (arazöz, iş makinesi, ilk müdahale aracı) yararlanılacak. Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarından 2 uçak, 31 helikopter, 2 İHA da ihtiyaç halinde kullanılmak üzere rezerv güç olarak belirlendi. OGM, kara ve hava filosunun yanında yangınlara müdahalede görevlendirilen personel sayısını da her geçen yıl arttırmayı amaçlıyor. Toplamda 25 bini aşkın eğitimli personel orman yangınlarıyla mücadele ederken, gönüllülük sistemi ile 120 bin orman yangın gönüllüsü ve 30 bölge müdürlüğünde 462 kişiden oluşan Orman Arama Kurtarma Timleri (ORKUT) de mücadeleye destek veriyor. OGM, ORKUT ekipleri sayısını 4500’e çıkartmayı hedefliyor.
184 akıllı kule
Teknolojinin kullanımı da orman yangınlarına erken ve etkili müdahalede önemli yer tutuyor. Yangınları daha erken tespit edebilmek için mevcut 776 adet kulenin 184 adedi akıllı kuleye dönüştürüldü ve 324 adet kamera sistemi kuruldu.
Bu sistemler yangını önce tanımlayıp sonra sesli ve görsel olarak görevli personeli uyarıyor. “Yangın Karar Destek Sistemleri” olarak bilinen yerli yazılımlarla da yangınların ilerleyen saatlerde alacağı pozisyonu ve oluşturabileceği risk alanları önceden, meteorolojik verilere bağlı olarak modelleniyor.