AYSEL BOZAN YILMAZ – Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarı yılının başlayacağı 6 Şubat itibarıyla 5 milyon öğrenci için kademeli olarak hayata geçirecekleri ücretsiz yemek uygulamasına ilişkin hazırlıkları tamamladıklarını bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Aralık 2021’de toplanan 20. Milli Eğitim Şûrası’nda “Okullarda ücretsiz öğle yemeği veya beslenme desteği sağlanması” yönündeki tavsiye kararına ilişkin çalışmaları hızlandırdıklarını kaydeden Özer, eğitim yılının başında 1,5 milyon olan ücretsiz yemekten faydalanan öğrenci sayısını önce 1,8 milyona çıkardıklarını, şimdi de sayıyı 5 milyona çıkarmak için çalışacaklarını söyledi.
Kılavuz hazırlandı
Son bir yılda okul öncesi eğitime erişimi artırmaya odaklandıklarını ve ücretsiz yemeğe de gelişimin en hızlı olduğu okul öncesi eğitimden başlayacaklarını belirten Özer, ücretsiz yemek programını kademeli olarak artıracaklarını dile getirdi ve ekledi:
“Ücretsiz yemek uygulamasının usul ve esaslarının yer aldığı Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu’nu 81 ilimize gönderdik. Resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm çocuklarımıza haftanın beş günü, günlük bir öğün beslenme verilmesi uygulamasını 6 Şubat itibarıyla başlatıyoruz. Bu kapsamda 1 milyon 450 bin öğrencimiz, bir öğün beslenme hizmetinden faydalanacak. Ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullara devam eden öğrencilerimiz de günlük beslenme hizmetinden yararlandırılacak. Yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan ve yatılılık hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm öğrencilerimize de günlük bir öğün ücretsiz beslenme desteği verilecek.”
Yemeklerin hazırlanmasıyla ilgili de bilgi veren Özer, şunları söyledi: “Okul mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile bünyesinde ana sınıfı bulunan okul ve kurumların mutfak ihtiyaçları için ilgili okullara gerekli bütçe tahsisini yaptık. Kendi mutfağında yemek hazırlanması mümkün olmayan okullar için beslenme hizmetinin sadece MEB’e bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek hazırlayan diğer kamu kurumlarından satın alınarak tedarik edilmesini sağlayacağız.”
Diyetisyen desteği sağlanacak
MEB’in yayımladığı Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu’nda, okullarda beslenme hizmeti detaylarıyla yer aldı. Öne çıkanlar şöyle:
Beslenme hazırlanırken Sağlık Bakanlığı’nın ilgili programları gereğince az tuz tüketimine dikkat edilecek. Tatlılarda hiçbir şekilde yapay tatlandırıcı kullanılmayacak.
Menülerde sağlıklı beslenme için bulunması gereken süt ve ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu, ekmek ve tahıllar grubu, sebze ve meyveler grubu olacak.
Bakanlık tarafından örnek menüler hazırlanarak illere gönderildi. Kendi menülerini yapacak okul, il ve ilçe halk sağlığı merkezlerinden diyetisyen desteği alacak.
Bakanlık, normal eğitim yapan okullarda öğlen yemeği seçeneği kullanılmasını öneriyor. Bu okullarda ailelerle birlikte alınacak karar doğrultusunda sabah kahvaltısı menüsü de kullanılabilecek.
Haftalık beslenme listesi okulun internet sayfasında yayınlanacak.
Okullarda sürecin uygulanması aşamasında temizlik ve hijyene dikkat edilecek. Öğrencilerin velilerinden izin belgeleri alınacak. Yemek menülerinin belirlenmesinde özel durumu olan öğrencilerin beslenme programlarına uygun hareket edilecek.
İstanbul’da 189 bin öğrenci yararlanacak
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, düzenlediği basın toplantısında 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni dönemde başlayacak ücretsiz yemek uygulamasının yanı sıra İstanbul’daki okullarda yapılan hazırlıklarla ilgili bilgi veren Yazıcı’nın açıklamalarından satır başları şöyle:
İstanbul’da resmi anaokullarında 189 bin öğrenci, ücretsiz bir öğün yemek yiyecek.
Taşımalı eğitim veren 95 okuldaki 4 bin 500 öğrenci ücretsiz yemek olanağından faydalanıyordu. Bu sayı ikinci dönem itibarıyla 9 bin 500 olacak.
10 bin okul projesi kapsamında İstanbul’da 1000 anaokulu açılması hedefleniyordu, 1010 anaokuluna ulaşıldı; yüzde 90’nın üzerinde okullaşma gerçekleşti.
Türkiye genelindeki 51 hastane sınıfının 15’i İstanbul’da bulunuyor.
Öğrenci takip sistemi kapsamında İstanbul’da yaklaşık 20 bin öğrencinin tekrar okula kazandırılması hedefleniyor. Kayıt dışı hiçbir çocuğun kalmaması için MEB, Türkiye genelinde bir çalışma yürütüyor. Bu kapsamda öğrencinin öğrenim yaşının içindeyse kendi okullarına; öğrenim çağını geçtiyse açık öğretim ya da mesleki eğitim merkezlerine kayıt olması sağlanacak.
Örgün öğretimden açık öğretime geçişlerin önüne geçmek için Bakanlık kalıcı bir çözüm oluşturmayı planlıyor.Bu kapsamda farklı bir model üzerinde çalışılıyor.