HANDE ATILGAN/ANKARA- Listelerdeki tanıdık simaların seçilememesi ve ittifak ortağı Yeşil Sol’un listesindeki bazı kayıplar ise, ayrı listeyle batıda yükselen milliyetçi damar karşısında varlık gösterilemediğini ortaya koydu. TİP, genel seçim kadar yakından takip ettiği cumhurbaşkanlığı yarışında ise Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini sürdürüyor.
TİP, 14 Mayıs’ta yurt çapında küskün sol seçmeni çekme ve özgül ağırlığını görme iddiasını tarttı. Emek ve Özgürlük İttifakı arasında ihtilaf tartışmalarına rağmen kendi listesinde direten TİP, güçlü bir ittifakın içinde bulunan Yeniden Refah veya barajı aşma iddiası olmasa da kendi seçmen grubunu konsolide eden Zafer gibi sağcı partilerin yarım puan gerisinde kaldı. Milletvekili il dağılımı da değişmeyerek İstanbul ve Hatay’dan yine dört vekil geldi.
Seçim gecesinin sıcak saatlerinde batıdan beklenmedik sonuçlar gelmesi üzerine, Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, “TİP’e ilişkin gördüklerinize lütfen inanmayın. Türkiye genelinde yüzde 1.5’ten 2’ye gideceğiz” açıklaması yaptı. Dün saat 17.00 itibarıyla kesinleşmeyen verilere göre ise TİP, yüzde 1,73 oy ile hedefinin 160 bin oy kadar gerisinde kaldı.
Beklediği olmadı
Ayrı listelerin etkisi; İzmir 2. Bölge ve Adana’da sandalye kayıplarıyla, Antalya ve Mersin’de ekstra sandalye kazanmaktan uzağa düşmekle sonuçlandı. Muğla gibi, küçük partilerin AK Parti ve CHP’den kopacak oylarla birer milletvekili kazanma ihtimali olan bir kentte de ayrı listeler TİP’i, İYİ Parti ve özellikle tek listeyle önüne geçebilecekleri MHP gibi milliyetçi partilerin gerisine düşürdü. Bu denklemde Muğla’da TİP’in ses getiren adayı Mehmet Aslantuğ da Meclis’e giremedi.
TİP’in Yeşil Sol lehine çekildiği Ankara 1. Bölge’de ise, CHP’ye kaçan oylarla HDP’nin 2018’de kazandığı sandalye kaybedildi. Yine Yeşil Sol’un desteklendiği İzmir 1. Bölge ve Aydın’da ise beklenen ekstra oy katkısını yaratamayarak, sandalye kazanma şansını kaçırdı. Bu seçim çevrelerinde oyların ağırlıkla CHP’ye kaydığı, MHP ve İYİ Parti’nin yükselişi sebebiyle de sıralamada milliyetçi partilerin karşısında zayıf bir görüntü çizildi.
Seçilemediler
Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, İrfan Değirmenci, Mehmet Aslantuğ, Mısra Öz, Özgür Aybaş ve Emine Büyüknohutçu gibi kamuoyu ve sivil toplum dünyasında ses getiren adaylar Meclis’e giremedi. Bunların yanı sıra Adana’da yaşanan sandalye kaybı da Eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın danışmanı Ferhat Kabaiş’i Meclis dışında bıraktı. Kabaiş, 2018 seçimlerine göre garanti bir yer olan ikinci sıradan gösterilmişti. Kentte de MHP’nin muhtemel oy kaybı sebebiyle diğer partilerin sandalye sayısının artırma ihtimali değerlendiriliyordu. Yeşil Sol’un kaybettiği, TİP’in de alamadığı sandalye, CHP’ye gitti.
Ankara 1. Bölge’deki kayıp, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Emirali Türkmen’i, İzmir 2. Bölge’deki kayıp da Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın’ı Meclis dışında bıraktı. TİP’in üç bölgeden birer milletvekili çıkardığı İstanbul’da ise Yeşil Sol’un kaybı İstanbul 1. Bölge’de iki, diğer iki bölgede ise birer milletvekili oldu. Buradaki Yeşil Sol kayıpları; yazar Hasan Cemal, Cemil Güngören, ittifak ortağı Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Kurucu Başkanı Turgut Öker oldu. Hatay’daki sandalye değişiminde ise Yeşil Sol’un depremzede adayı Kerem Nalbant dışarda kaldı.