Boyner Grup’un 2015’te başlattığı ve 2018 yılından bu yana Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle gerçekleştirdiği İyi İşler Programı dokuz hafta sürdü. Katılımcılara; iletişim, stratejik planlama, büyüme ve yeni yatırımlar için finans kaynakları, sözleşme ve iş hukuku, borçlar ve vergi hukuku gibi 21 farklı konuda girişimcilerin güçlenmelerini sağlayacak kapsamlı bir içerik ile eğitimler sunuldu.
Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, “İyi İşler” programının Boyner Grup’un toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği önemin bir yansıması olduğuna dikkat çekerek, “2015 yılında başladığımız, 2018 yılından bu yana KAGİDER iş birliği ile devam ettiğimiz İyi İşler programı ile her sene daha fazla kadın girişimciye ulaşmaktan, destek olduğumuz kadın girişimci sayısını artırmaktan dolayı çok mutluyuz. Ekonomi ancak kadınlar güçlendiğinde iyileşecek, ekonomik ve sosyal olarak gelişme ancak kadın eğitimi ve istihdamı yaygınlaştıkça artacak. Biz de bu konuda elimizden geldiğince kadınların yanında olmak, İyi İşler programı ile işlerini sürdürülebilir kılmalarına destek olmak istiyoruz” dedi.
“İyi İşler”den mezun olan kadınların ürünlerini Morhipo’da yer alan “İyi İşler Dükkan”da müşterileri ile buluşturma fırsatı bulduğunu hatırlatan Boyner, “İyi İşler Dükkân ile kadın girişimcilere pazara erişim konusunda da destek oluyoruz. Kadın girişimciler de iyi süreçlerle üretilen iyi ürünlerini Morhipo’da müşterilerimize sunarak bize çok önemli katkı sağlıyorlar. Bu yıl programdan mezun olan 27 kadın girişimciyi tebrik ediyorum, sadece İyi İşler Projesi’nin birer öğrencisi değil, ailenin bir parçası ve elçileri oldular” diye konuştu.
“Burayı hatırlayın”
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem ise “İyi İşler” programıyla genç kadınlara girişimcilik yolculuğunda yol arkadaşlığı yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Hepinizin bildiği üzere bu yol inişli çıkışlı. Keyifli olduğu kadar zorlukları da var. Ama girişimci olmak demek bunları bilip bu yolculuğa çıkmak demek. Zor zamanlarda, umutlarınız azaldığında, kendinizi yalnız hissettiğinizde burayı hatırlayın. Bu yollardan geçen, başarılı olan kadınları düşünün ve hiç vazgeçmeyin. KAGİDER ve Boyner olarak bu projeyi 2018 yılından beri gerçekleştiriyoruz. Bu yılki 27 katılımcımızla birlikte toplam 119 kadın girişimci programdan mezun olmuş oldu ve ailemiz büyüdü, büyümeye de devam ediyor. Bu yıl programa katılan 27 kadın girişimcinin 134 kişiyi istihdam ettiğini hatta bunların 74’ünün kadın istihdamı olduğunu bilmek de bize ayrı bir mutluluk yaşattı. Bu networkte yer alan 119 kadının hem benzer hem de birbirinden farklı çok hikayesi var. Hepsi ilham veren, sınırları aşan hikayeler. Unutmayın, bunlardan biri de sizsiniz. Hayal edin, hayalleriniz için çok çalışın, umudunuzu kaybetmeyin. Biz her zaman buradayız, yanınızdayız.”
“İş’te Eşit Kadın Sertifikası”nı alan ilk asistans şirketi
RS Otomotiv Grubu çatısı altında yer alan asistans şirketi Tur Assist, Sürdürülebilirlik Akademisi ve İngiliz denetim şirketi Intertek işbirliği ile yapılan bağımsız denetimin ardından, “İş’te Eşit Kadın Sertifikası”nı almaya hak kazandı. Türkiye’de bu sertifikayı alan ilk asistans şirketi olduklarını ifade eden Tur Assist Genel Müdürü Timur Selçuk Turan, “İş hayatında fırsat eşitliğine yönelik verdiğimiz taahhütleri eyleme geçirerek aldığımız bu sertifika ile toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiğimiz değeri tekrar göstermiş olduk” dedi. “İş’te Eşit Kadın Sertifikası” alan şirketler, 2015’te Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından kabul edilen 17 sürdürülebilir kalkınma amacını gerçekleştirme yolunda da sürece katkı sağlamış oluyor.
Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde 12 Türk şirket
Cinsiyet eşitliğini taahhüt eden şirketlerin performansını ölçmek için dünyada yapılan en kapsamlı çalışmalardan olan Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nin (GEI) 2023 sonuçları açıklandı. Endekse Türkiye’den 12 şirket girdi.
Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde, şirketlerin davranış biçimi, ürün ve hizmetlerinin toplumun ihtiyaçlarına hizmet edip etmediği gibi kriterler ele alınıyor. Kadın liderliği ve yetenek havuzundaki cinsiyet dengesi, ücret eşitliği, kapsayıcılık kültürü, cinsel taciz karşıtı politikalar ve marka algısı olmak üzere beş temel kriter üzerinden şirketlerin cinsiyet eşitliği performanslarını ölçen endekste, bu yıl 45 ülke ve bölgeden toplam 484 şirket yer almaya hak kazandı. Türkiye’den ise endekse 12 şirket girdi. Şirketler şöyle: QNB Finansbank, Sabancı Holding, Arçelik, EnerjiSa, Türkiye İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi, Vakıfbank, Migros, Ford Otomotiv, TÜPRAŞ, Garanti BBVA.
“En üst düzeyde sahipleniyoruz”
Listeye giren şirketlerden Sabancı Holding’in İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Hakan Timur, “Yüz yıllık Türkiye Cumhuriyeti ile neredeyse yaşıt olan Sabancı Topluluğu olarak, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlenmesini en üst düzeyde sahipleniyoruz. Ülkemize ve insanımıza örnek olma misyonumuzun bizlere verdiği sorumlulukla, Sabancı Topluluğu bünyesindeki tüm iş süreçlerinde çeşitlilik ve kapsayıcılığı en büyük şirket değerlerimizden biri olarak görüyoruz. İşe alımda fırsat eşitliği, eşit işe eşit ücret, yönetim kurulunda kadın temsili, esnek çalışma, kapsayıcı iş gücü gibi proje ve uygulamalar aracılığıyla, kadın çalışanlarımızın Sabancı Topluluğu’nun hiçbir seviyesinde cinsiyetle ilgili bir ayrıma maruz kalmaması konusunda ilk günden bu yana son derece kararlı bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Bugün, gerek holdingimizin gerekse topluluk şirketlerimizin, cinsiyet eşitliği konusunda kendi sektörlerinin referans noktası olarak kabul edilmesi bu alandaki çabalarımızın en önemli sonucu. Dünyada cinsiyet eşitliği alanında en saygın endekslerden biri olarak kabul edilen Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne, geçtiğimiz yıldan sonra bu yıl da dahil edilmemiz, bu yolda bize büyük mutluluk veriyor” dedi.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ [email protected]